Welkom bij de GSG Leo Vroman
Als je in groep 7 of 8 zit, ga je je langzamerhand voorbereiden op de overstap naar de middelbare school. Voor veel kinderen een spannende stap, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Het aanbod aan middelbare scholen in Gouda en omgeving is groot, dus er valt genoeg te kiezen!
Aan de hand van je voorlopige advies in groep 7 kun je je beter gaan oriënteren. Je kunt dan bedenken welke scholen je weleens van binnen wilt zien. Bijna alle middelbare scholen organiseren informatiemomenten en je hebt dus verschillende mogelijkheden om kennis te maken.
Wij willen je natuurlijk ook uitnodigen om kennis te komen maken met de GSG Leo Vroman. Als je bij ons binnenkomt, merk je meteen dat wij een beetje anders zijn dan andere scholen. Onze lesruimtes zien er alleen al anders uit! En natuurlijk hopen we dat je je al een beetje kunt voorstellen hoe je bij ons door de gebouwen loopt.
Klik hier voor de video met informatie over de GSG Leo Vroman
Kennismaken met de GSG
Zit jij in groep 7 of 8? En wil jij meer weten over de GSG Leo Vroman? Bekijk dan op welke manieren je onze school kunt ontdekken. Hieronder kun je een overzicht van onze voorlichtingsmomenten vinden.
Voorlichtingsavonden 5 en 6 november
Op deze avonden kunnen jij en je ouders kennismaken met onze school. Onze leerlingen ontvangen jullie bij binnenkomst en zullen jullie deze avond begeleiden. Natuurlijk ontmoet je ook een aantal van onze docenten tijdens de minilesjes die je zult volgen. In deze lesjes kom je erachter hoe de lessen op onze school eruitzien en maak je alvast kennis met onze vakken. Niet alleen jij, maar ook je ouders volgen lesjes op deze avond. Wij leggen namelijk in lesvorm uit hoe wij als school werken. Het lijkt ons heel leuk om je op deze avonden te zien. Zien we je dan?
Wanneer: 5 en 6 november 2024
Tijd: 19.30-21.30
Locatie: Willem de Zwijgersingel 5, 2805 BP Gouda (havo/atheneum locatie).
Ben je juist geïnteresseerd in onze mavo-locatie? Klik dan hier voor meer informatie.
Sfeerproeven
Wil jij weten hoe een schooldag op de GSG Leo Vroman eraan toegaat? Dat kan! Je kunt een dagdeel meelopen met onze brugklassen. Op deze middag of ochtend word je gekoppeld aan één van onze brugklasleerlingen. Hij of zij leidt je door onze school en kan jou van alles vertellen over de brugklas.
Lijkt jou dit leuk? Meld je dan hier aan! Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak te maken. Het sfeerproeven start na de herfstvakantie (4 november 2024).
Open Huis
Begin januari zetten wij de deuren van onze gebouwen open! Iedereen die het leuk vindt om een keertje bij ons binnen te kijken is dan van harte welkom. Je kunt op je gemak door de gebouwen lopen, kunt je laten informeren over ons onderwijs en kunt meedoen aan één van de vele activiteiten die we die avond organiseren. Tot dan!
Wanneer: 31 januari 2025
Tijd: 17.00-21.15
Brugklas locatie: Burgemeester Martenssingel 72, 2806 CW Gouda
Mavo locatie: Burgemeester Martenssingel 15, 2806 CL Gouda.
Proefles sportstroom
Maak kennis met onze sportstroom voor de brugklas havo/mavo klas door geheel vrijblijvend een les sport en bewegen te volgen op woensdagmiddag 27 november of 11 december 2024. We starten om 14.00 uur en zijn rond 15.15 uur klaar. De les vindt plaats in de Leo Vromanzaal aan de Groen van Prinsterersingel 48b in Gouda. Aanmelden kan via dit formulier. We zien je graag in je sportoutfit verschijnen!
360° virtuele tour van de GSG Leo Vroman
In deze tour maak je kennis met de verschillende ruimtes van onze gebouwen. Neem een kijkje in de domeinen, in het muzieklokaal, het atelier, lab en ontdek nog veel meer! Je kunt de tour hier bekijken.
Hoe wordt er bij ons lesgegeven?
Op onze school zitten de leerlingen niet de hele dag in een lokaal te luisteren naar een docent. In deze video wordt uitgelegd hoe het er bij ons aan toegaat!
Proeflessen op het brugklasgebouw
Het is natuurlijk ook mogelijk om met jouw groep 8 klas en juf of meester bij ons op school mee te draaien. Jullie volgen lesjes van onze enthousiaste docenten en krijgen een inkijkje in onze brugklaslocatie. Lijkt jou dit leuk? Geef dit dan door aan jouw juf of meester.
Meer weten?
Wil je meer weten over onze school? Bekijk dan onze livestream of de 360 virtuele tour (zie homepage). Ook kun je ons voor actuele nieuwtjes volgen op Facebook, Instagram (@degsgleovroman), en TikTok (gsgleovroman).
Kiezen voor de GSG Leo Vroman
Vanaf dit schooljaar geldt in Nederland een centrale aanmeldingsweek voor het reguliere onderwijs: alle leerlingen van groep 8 melden zich in de week van 25 tot 31 maart aan bij een VO school.
Bij de plaatsing in de brugklas wordt rekening gehouden met het advies van de basisschool die gebruik maken van de plaatsingswijzer van het Midden-Holland & Rijnstreek. Tevens vindt er een overdracht plaats met de basisschool waardoor de aangemelde leerling direct een goede start kan maken.
Tijdpad aanmelding:
- Vanaf 3e week november is een vooraanmelding mogelijk (definitieve aanmelding in de aanmeldweek)
- 25 t/m 31 maart aanmelden op VO school
- April: verwerken aanmeldingen en waar nodig contact met ouders
- Mei: overdracht basisschool en definitieve groepsindeling
- Juni: kennismakingsmiddag voor de nieuwe leerling
Je kunt je bij ons aanmelden bij de volgende adviezen:
- VMBO k-t (MAVO)
- VMBO-t (MAVO)
- VMBO-t/HAVO
- HAVO
- HAVO/VWO
- VWO
FAQ
Het domein is een grote ruimte met daarin een openruimte, instructieruimte en stilteruimte. Om het domein te verduidelijken staat hieronder een plattegrond van de eerste verdieping van het brugklasgebouw. Hierop zijn domeinen C en D afgebeeld.
In de instructieruimte van het domein krijg je instructie, oftewel uitleg, van de docent. De docent behandelt de lesstof daar vaak klassikaal, waarna je samen of zelfstandig aan het werk gaat. In de openruimte werk je individueel, in tweetallen of in groepjes. De docent geeft in het open domein geen klassikale uitleg over de leerstof, maar loopt rond om jou individueel of in een groepje te coachen. Wil je even helemaal zelfstandig aan de slag? Dan kun je in de stilteruimte werken.
Elk domein is de thuisbasis van twee of drie klassen. Deze klassen krijgen les in het domein, houden er pauze en hebben hun kluisjes in het domein. Als er drie klassen in een domein zitten dan is er tijdens de lesuren altijd één klas naar een special. Dit is een ruimte waarin een bepaald vak wordt gegeven, zoals 3D (techniek), 2D (beeldende vorming), het LAB (biologie en aardrijkskunde) of een gymzaal (LO). Er hebben dus nooit meer dan twee klassen tegelijkertijd les in het domein.
Het grootste deel van de dag breng je in je eigen domein door, maar dit betekent niet dat je de hele dag op dezelfde plek in het domein zit. Je gaat soms naar een special en je wisselt af en toe binnen het domein van de instructieruimte naar de open ruimte en andersom. Je hebt dus wel wat beweging, maar je hoeft niet met al je spullen door het hele gebouw te sjouwen.
In de brugklas krijg je één uur per week het vak studievaardigheden en twee uur per week B-ST (begeleidend studeren). Bij studievaardigheden leer je over het plannen van schoolwerk en toetsen en er wordt bijvoorbeeld besproken hoe je samenvattingen maakt of hoe je woordjes leert.
De kennis die je opdoet bij studievaardigheden breng je bij B-ST in de praktijk. Hier ga je aan de hand van de studieplanners van de vakken aan de slag. Bij B-ST ga je dus zelf aan het werk, maar er is ook een onderwijsassistent aanwezig die jou begeleidt bij het plannen, maken en voorbereiden van je schoolwerk en toetsen.
Vanaf de tweede klas krijg je het vak studievaardigheden niet meer, maar heb je nog wel B-ST of studiehuisuren. Dit zijn uren waarin je onder begeleiding schoolwerk maakt en leert. Als je moeite hebt met plannen of leren voor een vak kan je hier natuurlijk wel hulp bij krijgen, bijvoorbeeld van je mentor, de vakdocent of een onderwijsassistent.
In Magister staat van elk vak dat jij krijgt een studieplanner. In de studieplanner staat per week aangegeven wat je voor dat vak moet maken of leren. Ook staan evaluatiemomenten en toetsen in de studieplanners. Zo weet je wat jou de komende weken te wachten staat. Naast de planning van het vak staan er vaak ook extra materialen, zoals filmpjes of schema’s, in de studieplanner. Het is dus eigenlijk een overzicht van informatie en materialen die jij nodig hebt voor een vak.
In de brugklas is er een combinatie van doe-vakken en theoretische vakken. De volgende lessen staan in de brugklas op jouw rooster: Nederlands, Engels, Frans, Duits, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, ICT, muziek, 2D (beeldende vorming), 3D (techniek), LO (gym), studievaardigheden, B-ST en mentorles. Voor meer informatie over de vakken die je krijgt kun je hier klikken.
De sportklas is in de brugklas een havo/mavo klas. Vanaf het tweede jaar is de sportklas alleen op mavoniveau. Gelukkig heb je op de andere niveaus ook LO-lessen zodat je lekker in beweging blijft.
Een leerling met een dyslexieverklaring heeft bepaalde faciliteiten bij ons op school. Als je een dyslexieverklaring hebt dan krijg je een dyslexiepas waarop de volgende standaardfaciliteiten staan:
- 20% extra tijd bij toetsen of bij opdrachten met veel leeswerk
- Lettertype Arial en lettergrootte 12 bij toetsen, opdrachten, readers etc.
- Duidelijke lay-out toetsen, opdrachten, e.d. :
- regelafstand minimaal 1,15
- meer witte vlakken tussen opdrachten
- Spellingscoulance bij Nederlands/Engels/Frans/Duits
De dyslexiespecialist van jouw leerjaar bespreekt de faciliteiten met de leerling. Ook adviseert hij/zij de leerling en ouders waar dit nodig is. De dyslexiespecialist houdt de vinger aan de pols en checkt regelmatig of er bijzonderheden zijn.
Iedere docent die aan jou lesgeeft wordt op de hoogte gesteld van het feit dat jij dyslexie hebt. Zo kunnen zij daar rekening mee houden. Aan jou vragen we om bij een toets een hoofdletter D op het toetsblad te schrijven, zo wordt de docent eraan herinnerd dat de toets op een andere wijze nagekeken wordt.
In de brugklas hebben wij dakpanklassen, dit zorgt ervoor dat de studiekeuze al met een jaar wordt uitgesteld. Als jij bijvoorbeeld een havo/mavo advies krijgt dan word je niet in een havo brugklas of mavo brugklas geplaatst, maar in een havo/mavo brugklas. Je kunt zo al een jaar langer ontdekken en laten zien welk niveau het beste bij je past. De toetsen en opdrachten die voor een cijfer zijn worden daarom op twee niveaus beoordeeld.
Na het eerste leerjaar word je bevorderd naar een 2 mavo, 2 havo/mavo, 2 atheneum/havo of 2 atheneum+ klas. In het tweede leerjaar word je niet meer op twee niveaus, maar op één niveau beoordeeld. In 2 mavo natuurlijk op mavoniveau, in 2 havo/mavo op havoniveau, in 2 atheneum/havo op atheneumniveau en in 2 atheneum+ ook op atheneumniveau.
Hoewel je in het tweede leerjaar dus op één niveau les krijgt en wordt beoordeeld, geeft ons tweede leerjaar je nog wel de kans en ruimte om te ontdekken welk niveau bij jou past. Als je bijvoorbeeld van 1 havo/mavo naar 2 havo/mavo gaat, dan houden we tijdens het tweede leerjaar in de gaten of dit het juiste niveau voor jou is.