GSG NIEUWS

CJG-cursus voor ouders: omgaan met pubers

CJG Gouda organiseert een cursus Omgaan met pubers in het Nelson Mandela Centrum voor ouders met een puber tussen de 11 en 16 jaar. 

De puberteit is een periode van grote veranderingen, voor pubers en hun ouders. Pubers ontwikkelen zich naar zelfstandigheid, krijgen een eigen mening en nemen niet meer alles van hun ouders aan.

Als ouders heb je misschien vragen als: Mag mijn kind zich kleden zoals hij/zij wil? Wat doe ik als mijn kind al jong gaat roken of drinken? Hoe houd ik contact met mijn puber? Is jouw kind een puber, dan is deze cursus iets voor jou!

De onderwerpen die aan bod komen zijn:
– Veranderingen in de puberteit en ontwikkeling van het puberbrein
– Positieve aandacht en manieren van opvoeden
– Ruzie voorkomen: luisteren naar je puber en praten met je puber
– Ruzie oplossen: overleggen met je puber
– Grenzen stellen en straffen

Omgaan met je puber is een praktische cursus waarin wordt gesproken over alledaagse opvoedingssituaties. Er is veel tijd om met andere ouders te praten en ervaringen uit te wisselen. Respect voor verschillende manieren van opvoeden is het uitgangspunt.

De cursus bestaat uit 5 wekelijkse bijeenkomsten en start op woensdag 27 oktober 2021 van 20.00-22.00 in het Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79 in Gouda. Kosten zijn €25,00  p.p. (ouderparen krijgen 10% korting).

Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl of klik op deze link

Tim Senders komt naar de GSG!

Op donderdag 15 juli sluiten we het schooljaar af met een door de ouderraad aangeboden voorstelling die onze leerlingen samen met hun mentor via het digibord gaan bekijken.

Tim Senders komt namelijk naar onze school en zal vertellen hoe je met je passie al je dromen kunt laten uitkomen.

Tim Senders is een veelzijdige presentator en programmamaker. Hij is onder andere bekend van zijn NPO programma’s: Streetlab, Betreden Op Eigen Risico, Willem Wever en Op avontuur met de Opa van Tim. Sinds 2021 presenteert Tim ook het programma: How Do They Do It? voor Discovery.

Tijdens de voorstelling is er ook de mogelijkheid om via een chatfunctie vragen te stellen aan Tim. Tim ziet deze live binnenkomen en kan hierop reageren. Dus als je altijd al iets hebt willen weten over Tim, dan is dit je kans! Een aantal klassen is ingeloot om live aanwezig te zijn bij de voorstelling en kan direct vragen stellen aan Tim. Welke klassen dit zijn, blijft nog even een verrassing.

Wil je alvast meer zien van Tim? Klik dan hier.

Boeken inleveren en bestellen

Het einde van het schooljaar nadert. Dit betekent dat de schoolboeken weer moeten worden ingeleverd en dat de boeken voor het volgende schooljaar moeten worden besteld. Hieronder staat meer informatie over het inleveren en bestellen van de boeken.

Inleveren boeken schooljaar 2020-2021

Op maandag 12 juli leveren bijna alle klassen hun schoolboeken in. Op dinsdag 13 juli leveren de (voor)examenklassen hun schoolboeken in. Klik hier voor instructies van VanDijk voor het inleveren van de boeken.

Bekijk hieronder het inleverschema.

Boeken bestellen schooljaar 2021-2022

De schoolboeken voor het schooljaar 2021-2022 kunnen worden besteld via www.vandijk.nl. Om ervoor te zorgen dat de boeken op tijd worden geleverd is het belangrijk dat deze voor de zomervakantie worden besteld. Klik hier voor een instructievideo over het bestellen van de schoolboeken.

Domeinen voordeel in coronatijd

De GSG Leo Vroman staat op www.ad.nl! Een mooi artikel over onze lessen in coronatijd. Klik hier om naar het artikel op ad.nl te gaan.

Nienke, Nora, Dina en Féline winnen
de Wiskunde Alympiade

Vorige week hebben we vier van onze leerlingen in het zonnetje kunnen zetten. Nienke, Nora, Dina en Féline hebben namelijk met hun werkstuk de Wiskunde Alympiade gewonnen. Wij zijn enorm trots op deze vier dames uit 6 atheneum!

Het AD heeft een mooi artikel geschreven over de prestatie van Dina, Féline, Nora en Nieke. Klik hier om het artikel te lezen. 

 

Talent bij Biologie Olympiade

Tijdens de thuisperiode hebben alle leerlingen van 3 atheneum en een aantal leerlingen van 3 havo meegedaan aan de digitale versie van de Biologie Olympiade. Als de biologiedocente van deze leerlingen kan ik met trots vermelden dat zeven leerlingen uit 3 atheneum zo’n hoge score hebben gehaald dat zij in de top-10 van Nederland staan. Zij hebben hiervoor een oorkonde gekregen. Twee leerlingen (Jochem en Luuk uit 3A+) hebben zelfs de tweede ronde gehaald!


Op 1 april vond deze tweede ronde digitaal plaats. ’s Ochtends was er een uitdagend practicum waar onderzoek werd gedaan naar de prikkracht van brandnetels. In de middag vond de toetsronde plaats. Ondanks dat Jochem en Luuk niet door zijn naar de finale ben ik erg trots dat zij de uitdaging van de tweede ronde zijn aangegaan!

– Mevrouw Porte, biologiedocente

De GSG Valentijnsrap

Valentijnsdag is natuurlijk de dag van de liefde. Het leek ons daarom een mooi moment om jullie, onze leerlingen, een hart onder de riem te steken. Een leerling en twee docenten – meneer van der Heiden en meneer Zaalberg – hebben dus een speciale Valentijnsrap voor jullie gemaakt.

Bekijk de rap hieronder en laat vooral via ons Instagram-/Facebook-/YouTube-account weten wat je ervan vindt.

The Masked Singer GSG Leo Vroman

Coming soon: The Masked Singer GSG Leo Vroman! Welke bekende GSG’ers (medewerkers) gaan er schuil achter het masker? Herken jij hun stemmen?

 

Vanaf maandag 22 februari verschijnen er elke week twee gemaskerde zangers op ons YouTube, Facebook en Instagram account. Raad jij wie er achter het masker zit? Dan maak je kans op een prijsje!

 

Houd onze social media accounts dus goed in de gaten!

Online open huis: 360° Virtuele tour en vragenuurtjes!

Elk jaar organiseren we in januari het Open Huis. Normaal gesproken zetten wij dan de deuren van onze drie gebouwen open en kan iedereen die het leuk vindt bij ons binnenkijken. Helaas kan het Open Huis dit jaar vanwege Corona niet op deze bekende manier plaatsvinden.

Daarom hebben wij een 360º Virtuele tour gemaakt van onze drie gebouwen. Je kunt hierin virtueel door onze school lopen en onze school ontdekken. De tour staat vol met filmpjes van onze leerlingen en docenten, maar ook met afbeeldingen met handige informatie. Zo is het toch een soort Open Huis, maar dan online! De 360º Virtuele tour wordt op vrijdag 22 januari om 15.00 op onze website gelanceerd. Alvast veel plezier met kijken.

Natuurlijk vinden wij het ook leuk en belangrijk om jou en je ouders/verzorgers nog echt te kunnen spreken. Hierom organiseren wij twee vragenuurtjes waarin jij en je ouders/verzorgers nog al jullie vragen over onze school kunnen stellen. Tijdens het vragenuurtje stel je jouw vragen aan een panel dat bestaat uit een leerling en medewerker van de GSG. Er zijn vijf verschillende panels waar je je voor kunt inschrijven. Wil jij bijvoorbeeld meer weten over de sportklas? Dan schrijf je je in bij het panel: een sportklas leerling en sportklas mentor.

Klik hier om onze 360º virtuele tour te bekijken.

De vragenuurtjes vinden plaats op vrijdag 22 januari van 16.00-17.00 en op dinsdag 26 januari van 19.00-20.00. Je kunt je inschrijven via de button hieronder. Hopelijk zien we je dan!

Livestream

Op 10 en 11 november hebben we een livestream georganiseerd. Leerlingen en medewerkers van de GSG Leo Vroman bespreken samen met presentatrice en docente Merel Hoogendoorn allerlei onderwerpen over onze school. Heb je de livestream gemist? Dan kun je ‘m hieronder bekijken. Wil je meer weten over onze andere voorlichtingsmomenten? Klik dan hier.

Veel gestelde vragen omtrent Corona

Middels onderstaand overzicht proberen we antwoord te geven op veel vragen die we van ouders en leerlingen krijgen met betrekking tot onze richtlijnen en werkwijze rondom het coronavirus.

Wanneer blijft een leerling wel of niet thuis?
Mijn kind heeft klachten, wat moet ik doen?
Mijn kind zit in de les met verkoudheidsklachten. Wat doet school in dat geval?
Mijn kind heeft klachten maar is negatief getest. Mag mijn kind naar school?
Hoe lang moet mijn kind met corona in quarantaine als hij/zij geen klachten heeft?
Hoe lang moet mijn kind in quarantaine wanneer hij/zij nog klachten heeft en eerder positief is getest?
Een leerling in de klas van mijn kind is positief getest. Moet mijn kind thuisblijven of moet er een test afgenomen worden?
Een gezinslid (ouder, broer of zus) van mijn kind heeft klachten. Moet mijn kind thuisblijven of kan hij/zij naar school?
Mijn kind behoort tot een risicogroep of heeft een gezinslid dat tot een risicogroep behoort. Moet hij/zij naar school?
Welke richtlijnen zijn op school van toepassing?
We zijn op vakantie geweest in een gebied dat oranje of rood is. Wat moet ik doen?
Wanneer wordt de afwezigheid van mijn kind als ongeoorloofd verzuim gezien?
Wordt er op school voldoende geventileerd?
Met wie kan ik contact opnemen wanneer ik vragen heb omtrent Corona?
Waar kan ik meer informatie vinden over Corona en voortgezet onderwijs?

Meijs, Janita en Puck in het nieuws!

profielwerkstuk-nos

De knappe prestatie van Puck, Janita en Meijs is geheel terecht opnieuw in het nieuws. Ze hebben afgelopen jaar de wedstrijd Imagination at Work van C3 gewonnen met hun profielwerkstuk over duurzame verf. Daarnaast wonnen ze ook nog eens een ScienceMakers Award.

In het AD en op de website Jet-net.nl zijn mooie artikelen over hun profielwerkstuk verschenen. Lees het artikel uit het AD in onderstaande afbeelding, of lees het via de volgende link: https://www.ad.nl/gouda/van-restjes-nieuwe-verf-maken-deze-scholieren-ontdekten-dat-het-kan-en-wonnen-een-prijs~ae94f6da/

Het artikel van Jet-net.nl kan via de volgende link worden gelezen: https://jet-net.nl/nieuws/duurzame-verf-leerlingen-gsg-leo-vroman-beloond-sciencemakers-award/

Janita, Puck en Meijs hebben kort geleden ook een vlog over hun profielwerkstuk gemaakt voor ScienceMakers. Hiermee kunnen zij nog een prijs – de publieksprijs – winnen. Hier willen wij hen natuurlijk bij helpen. Je kunt op hun vlog stemmen via de volgende link: https://sciencemakers.nl/nieuws/vlogs-van-de-sciencemakers-2020

Gastlessen van Plasticsoup Foundation 2A+ en 3A+

les

Wist je dat als we niets tegen de plasticsoep doen, er in 2050 qua gewicht meer plastic in zee zal zijn dan vis?

Het is natuurlijk belangrijk dat we hier aandacht aan besteden. Daarom zijn er op vrijdag 20 november gastlessen van de Plasticsoup Foundation gegeven aan 2A+ en 3A+ . Ze hebben het onder andere gehad over de oorzaken en mogelijke oplossingen van de plasticsoep. Ook hebben ze natuurlijk gekeken naar hoe ze hun plastic footprint kunnen verkleinen. Dit waren zeer leerzame en inspirerende lessen.

Imane Massaoudi winnares mondkapjesactie

mondkapje

Zie hier het winnende ontwerp van de mondkapjes actie! Tijdens de livestream van 10 en 11 november werd de mondkapjesactie aangekondigd.

Alle leerlingen en personeelsleden van de GSG dragen een mondkapje als zij zich verplaatsen in school. Iedereen heeft twee zwarte mondkapjes gekregen, maar dit ziet er natuurlijk niet zo gezellig uit. Daarom hebben we jullie uitgedaagd om het vrolijkste, origineelste en leukste mondkapje te ontwerpen!

We hebben heel leuke ontwerpen binnengekregen, maar er kan natuurlijk maar één ontwerp winnen. Het ontwerp dat heeft gewonnen is gemaakt door Imane Massouadi. Gefelicitieerd, Imane! Jullie zullen dit originele en vrolijke mondkapje binnenkort op school voorbij zien komen.